Velen van ons hebben het wel eens meegemaakt of maken het zelfs nu op dit moment mee:
Je weet dat dit niet de relatie is die je voor ogen hebt. Je merkt dat je partner over verloop van tijd enorm is veranderd en hij/zij allang al niet meer die liefdevolle persoon is die je in het begin hebt ontmoet. Je voelt je vaak eenzaam en ongehoord, soms voel je je zelfs paniekerig en onzeker. Je hebt door dat je relatie niet gezond is en je bent al een langere tijd ongelukkig, maar waarom blijven we dan toch in een toxische relatie?

Ontkenning- Je wilt eigenlijk niet accepteren dat er wat mis is met je relatie
Ontkennen van het probleem is een veelvoorkomende coping mechanisme die mensen gebruiken als ze in een toxische relatie zitten. Je schuift je partner zijn veranderde gedrag af op allerlei andere zaken, zoals dat hij een slechte dag op het werk heeft gehad. (Maar hoe verklaar je dan dat hij dit al maandenlang heeft én in het weekend ook?) Of je relativeert dat hij/zij veel heeft meegemaakt in hun jeugd en dat ze daarom je niet altijd de liefde geven die je wel verdient. Hoewel je zeker wel begrip kunt tonen voor je partner zijn/haar situatie, is het niet gezond als jij jezelf telkens maar moet wegcijferen en je behoeftes in je relatie (waar je echt wel recht op hebt) niet durft uit te spreken uit angst dat je je partner verliest.

Verlatingsangst- Je bent eigenlijk best wel bang om weer alleen te zijn
Alleen zijn of zelfs eenzaam zijn is niet leuk. Je wilt je gevoelens en gedachtes met iemand kunnen delen en bezig zijn met een leven opbouwen. Maar geloof me, zo alleen als dat je je voelt in een toxische relatie hoef jij je nooit te voelen. In meeste van de gevallen kun je je gevoelens en echte jij ook niet delen met je toxische partner, omdat dit leidt tot ruzie of dat op je neer wordt gekeken. Als jij je al meerdere malen hebt geprobeerd te uiten en je elke keer afgewimpeld of genegeerd wordt, is het misschien een goed idee om de voor- en nadelen van het single zijn en het eenzaam zijn binnen de relatie tegenover elkaar te zetten. Waarschijnlijk zal je zien dat er meer voordelen zitten in het single zijn in dit geval. Je kunt je oude hobby’s weer oppakken, je kunt af en toe afspreken met een vriendin om lekker bij te kletsen en last but not least kun je aan jezelf werken en een enorme persoonlijke groei doormaken.

 Schuldgevoel- Je wilt niet egoïstisch zijn door voor jezelf te kiezen
En ik ben hier om te zeggen; Voor jezelf kiezen is alles behalve egoïstisch. Jij bent net zo belangrijk als de mensen om je heen. Je mentale gezondheid is net zo belangrijk als bijvoorbeeld je fysieke gezondheid. Als jij ongelukkig bent en geen oplossing meer ziet voor de problemen in je relatie omdat je al zo lang aan alles probeert te werken zonder succes, dan is dit een goede reden om voor jezelf te kiezen en de relatie te verbreken. Je hoeft je niet schuldig te voelen dat je je partner alleen achterlaat. Als hij/zij je niet kwijt wilde raken dan hadden ze je de liefde, respect, aandacht en tijd gegeven die je verdient. En remember; je hebt al superlang je best gedaan om alles goed te krijgen tussen jullie, terwijl je partner geen verantwoordelijkheid voor zijn/haar acties wilde nemen en hierin stond je ook alleen. Daarnaast; Jij bent je eigen persoon en jij bent niet zijn/haar bezit. Dus kies voor jezelf en kies voor emotionele vrijheid.


Zit jij in een relatie waar je eigenlijk ongelukkig in bent, maar durf je niet los te breken doordat je gewoonweg niet assertief genoeg bent? Wil jij de kwaliteit van je relatie verbeteren, maar vind je het moeilijk om te communiceren met je partner? Heb jij in een heftige toxische relatie gezeten en wil jij je zelfverzekerdheid en zin in het leven weer terug vinden? Heb jij hier hulp bij nodig? Neem dan contact met me op.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: