Waarschuwing: Deze blog is geschreven om meer kennis en bewustheid te spreiden over mentale stoornissen en is niet bedoeld voor het stellen van zelf-diagnoses.

Wat is PTSS?

PTSS is een afkorting voor posttraumatische stressstoornis. Na een traumatisch incident, zoals een natuurramp of een gewelddadige aanslag, komt het voor. Zelfs als ze niet persoonlijk werden getroffen, kan PTSS zich ontwikkelen bij personen die schrijnende gebeurtenissen hebben gezien.

Vanwege het grote aantal soldaten uit de Tweede Wereldoorlog dat na thuiskomst PTSS had, wordt deze psychiatrische ziekte ook wel gevechtsmoeheid genoemd.

Leven met PTSS roept veel sterke emoties en gedachten op. Het individu kan verontrustende flashbacks, nachtmerries en het gevoel hebben afgesneden te zijn van anderen. Mensen met PTSS worden teruggetrokken en hebben intense reacties op specifieke dingen, zoals harde geluiden.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) en complexe PTSS (CPTSD) zijn beide psychische aandoeningen die kunnen ontstaan ​​na getuige te zijn van geweld of seksueel misbruikt te zijn. Er zijn echter een paar belangrijke verschillen in hoe de ziekten zich ontwikkelen en hoe ze het beste kunnen worden behandeld.

Wat is C-PTSS?

Het belangrijkste onderscheid tussen de twee ziekten is de frequentie van trauma. Terwijl PTSS wordt veroorzaakt door een enkele traumatische gebeurtenis, wordt complexe posttraumatische stressstoornis (C-PTSS) veroorzaakt door een langdurig trauma dat maanden of zelfs jaren aanhoudt (gewoonlijk “complex trauma” genoemd). Voorbeelden zijn pesten, verwaarlozing door ouders, seksueel misbruik en lichamelijke mishandeling.

In tegenstelling tot PTSS, dat zich kan ontwikkelen ongeacht de leeftijd waarop het trauma optrad, is C-PTSD meestal het gevolg van trauma uit de kindertijd.

Complex trauma ervaren door individuen kan worden verergerd door de negatieve effecten van onderdrukking en racisme. Complex trauma vroeg in het leven heeft psychologische en ontwikkelingsimplicaties die doorgaans ernstiger zijn dan een enkele traumatische gebeurtenis en zelfs zo verschillend dat veel deskundigen van mening zijn dat de diagnostische criteria voor PTSS niet voldoende de brede langetermijngevolgen van C-PTSS.

Symptomen PTSS vs C-PTSS

Symptomen van PTSS zijn ondermeer:

• De traumatische ervaring herbeleven door middel van flashbacks, nachtmerries en indringende herinneringen

• Vermijden van mensen, plaatsen of gedachten die herinneringen oproepen aan de traumatische gebeurtenis

• Zich vervreemd voelen van andere mensen en overweldigende negatieve gevoelens ervaren

• Zich gespannen en prikkelbaar voelen, snel schrikken of moeite hebben met concentreren of slapen

C-PTSD-symptomen zijn vergelijkbaar met die van PTSS, maar ze kunnen ook bestaan ​​uit:

• een sterk gevoel van wantrouwen jegens de wereld

• Zich de hele tijd hopeloos en machteloos voelen

• Moeite met het beheersen van emoties

• Lichamelijke symptomen zoals buikpijn, hoofdpijn, pijn op de borst

• vermijden van het ontwikkelen van vriendschappen en relaties

• Symptomen van dissociatie

• Regelmatig zelfmoordgedachten hebben

Indien onbehandeld, zijn PTSS en CPTSD psychische aandoeningen die uw leven ernstig kunnen verstoren. Er zijn echter verschillende therapiemethoden beschikbaar om u te helpen herstellen van de langdurige gevolgen van een trauma. Vraag uw arts om een ​​evaluatie of een verwijzing naar een traumaspecialist als u symptomen ervaart, maar niet zeker weet of u PTSS of CPTSS heeft.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: