Neurodiversiteit, je ziet het overal!

Maar wat betekent het nou eigenlijk? De term neurodiversiteit werd in 1997 bedacht door socioloog Judy Singer, die autistisch is. Zij zegt dat de neurodiversiteit kan worden onderverdeeld in twee categorieën mensen: degenen die neurotypisch zijn en degenen die neurodivergent zijn. Neurodiversiteit is het concept dat het normaal en acceptabel is dat mensen hersenen hebben die verschillend van elkaar functioneren. In plaats van te denken dat er iets mis of problematisch is als sommige mensen niet op dezelfde manier werken en of zich gedragen als anderen, omvat neurodiversiteit de acceptatie van onze verschillen. De uitspraak dat ieder mens uniek is horen we vaker, maar de term neurodiversiteit belicht de diversiteit van onze populatie én dat het helemaal oké is om een tikkeltje anders te zijn. (Of om héél anders te zijn, zolang je maar lekker jezelf kunt zijn).

Wie behoren tot de groep neurodivergent?

Hoewel het eerst begon met het aanduiden van autisme als neurodivergent, is de term nu over de jaren overgewaaid naar iedereen waarbij het brein toch nét anders werkt dan van het neurotypische.
Voorbeelden zijn onder andere: ADHD, dyspraxia, synaesthesia, dyscalculie, epilepsy en chronische mentale gezondheidsproblemen zoals Bipolaire stoornis, OCD, angststoornis etc. Het idee van neurodiversiteit probeert de verschillende denkwijzes en gedragingen die zij kunnen ervaren niet perse als ‘slecht’ of een probleem te zien; in plaats daarvan behandelt het ze op een meer neutrale manier en benadrukt het ook de vele verschillende manieren waarop neurodivergentie positief kan uitpakken.

Wat kan het begrip neurodiversiteit ons brengen in de toekomst?

Als wij ons mens ons begrip over hoe de hersenen werken veranderen, zal ook de manier waarop we omgaan met degenen die neurodivergent zijn, veranderen. Er zal meer acceptatie zijn voor onze medemens wat ons weer een sterker gevoel van ‘samenleving’  zal geven. Er is bijvoorbeeld veel werk verzet om autisme niet langer te behandelen als een ziekte die moet worden genezen. Het speciaal onderwijs boekt ook op dit gebied vooruitgang, waarbij de benaderingen steeds meer gericht zijn op hoe mensen met diverse neurodivergente neigingen het beste leren.

Wil jij hier meer over weten? Kom dan naar mijn workshop.
Mental illness or neurodivergence? – Stephany Martina
Zaterdag 30 April 2022 om 15:00
Molenstraat 6, 4811GS Breda    

Ben je erbij? Laat het me weten via info@lifecoachstephany.com

Let op: Tijdens dit event wordt alleen Engels gesproken.

Kun je er niet bij zijn? Twijfel niet om mij dan een berichtje te doen als je vragen hebt of volg mijn facebook pagina voor meer leuke gratis evenementen rondom persoonlijke ontwikkeling.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: