1) Stop met je ouders constant te pleasen (people-pleasen).
Het is normaal dat je de goedkeuring van je ouders wilt, maar toxische ouders zijn bijna onmogelijk te behagen. Nog belangrijker, het is jouw leven en je hebt het recht om je eigen keuzes te maken en te doen waar je je goed bij voelt. Als je je leven leidt volgens de waarden en doelen van iemand anders, zal je chronisch ongelukkig en onvervuld blijven. En als je je leven leidt om je ouders te plezieren, zal je hun gevangene zijn – voor altijd op zoek naar bevestiging en liefde van mensen die het je waarschijnlijk niet kunnen geven. Als je ze dit soort macht geeft, sta je je ouders toe om je eigenwaarde te bepalen.

2) Bepaal grenzen en zet deze door.
Hier heb ik in het verleden enorm veel moeite mee gehad. Grenzen helpen ons om duidelijke verwachtingen te stellen aan hoe anderen ons kunnen behandelen. Grenzen creëren emotionele en fysieke ruimte tussen jou en je ouders. Dit is waarschijnlijk iets dat je als kind niet had, dus het kan ongemakkelijk zijn om grenzen te stellen en je ouders te vertellen hoe je behandeld wilt worden. Toxische mensen verzetten zich tegen grenzen; ze willen de touwtjes in handen hebben. Grenzen stellen met toxische mensen is moeilijk omdat ze de grenzen niet respecteren, maar laat dat je niet afschrikken. Grenzen zijn essentieel voor alle gezonde relaties. Onthoud dat het oké is om het contact met je ouders te beperken, ‘Nee’ te zeggen, te laat te komen of vroeg te vertrekken. Het is zelfs oké om geen contact met je ouders te hebben. Je bent ze niets verschuldigd! Relaties moeten gebaseerd zijn op respect en je kunt geen respect hebben voor mensen die je slecht behandelen.

3) Creëer ruimte voor je eigen emoties.
Alleen omdat je ouders je grenzen misschien niet respecteren, wil niet zeggen dat je geen veilige ruimte voor je emoties kunt creëren. Ook al kom je misschien uit een huishouden dat de gewoonte om dingen uit te praten niet waardeerde, betekent niet dat je emoties voor altijd moet worden opgesloten. In feite zal dat je op de lange termijn alleen maar meer pijn doen door een essentieel aspect van wie je bent te ontkennen. Als je ouders je emoties niet als geldig beschouwen, laat ze dan ergens anders los. Schrijf bijvoorbeeld in een dagboek, praat erover met vrienden, een therapeut of een Life Coach.

4) Probeer je ouders niet te veranderen.
Mensen proberen te veranderen die niet willen veranderen, is een verspilling van energie (en al je extreem gefrustreerd achterlaten). Concentreer je in plaats daarvan op waar je controle over hebt: Hoe jij zelf reageert op je ouders, je keuzes en je gedrag.

5) Verwacht woede, maar geef er niet aan toe.
Woede wordt vaak gebruikt als wapen om de controle te behouden. Wanneer je grenzen probeert te stellen en ruimte voor jezelf probeert te maken, zullen je toxische ouders het als een bedreiging gaan zien en woede gebruiken om je terug te trekken naar waar je zo wanhopig probeerde weg te komen. Verwacht niet dat woede weggaat als je probeert om gezonde grenzen te stellen, maar zorg ervoor dat je je er niet verlamd door gaat voelen. De waarheid is dat je nog steeds dingen zelf kunt doen. Het wekt gewoon niet de soort reactie op waarop je van je ouders had gehoopt. Alleen omdat je ouders boos zijn op je keuze om te groeien, wil nog niet zeggen dat je je er door moet laten tegenhouden.

6) Normaliseer beledigend gedrag niet.
We zeggen en doen allemaal dingen die we niet bedoelen als we van streek zijn. Maar als je dat altijd een excuus laat zijn om het toxische gedrag van je ouders te rechtvaardigen, moet je de slechte manier van omgang accepteren die je krijgt. En hoort nooit zo te moeten zijn tussen ouder en kind. Onthoud dat je meer bent dan dit alles. Elk kwetsend argument, elk moment dat je tranen weg knipperde als je je verkeerd begrepen voelde. Je bent meer dan deze slechte herinneringen. Durf vooruit te kijken. Je opvoeding bepaalt niet wie je bent of zal zijn.

7) Let op wat je deelt met ze.
Vertrouwen is een belangrijk element van gezonde relaties en we mogen persoonlijke informatie alleen delen met mensen die hebben bewezen betrouwbaar te zijn. Helaas vallen je ouders misschien niet in deze catagorie als ze bekritiseren, dingen over je delen zonder toestemming of als wat je tegen ze zegt tegen je gebruikt wordt. Je bent niet verplicht om ze alles (of wat dan ook) in je leven te vertellen of om hun vragen te beantwoorden. Deel alleen wat comfortabel en veilig aanvoelt.

8) Ken de beperkingen van je ouders en werk eromheen (Alleen als jij dat wilt).
Ik ken veel volwassen kinderen van alcoholisten die weten dat ze het drinken van hun ouders niet kunnen veranderen. Zo plannen ze de afspraken met hun ouders dan vroeg op de dag om het ergste van hun gedrag te vermijden. Dit is voor sommigen een effectieve copingstrategie, maar je hoeft je leven zeker niet rond je ouders te plannen. Werk integendeel alleen om hun beperkingen heen als dit is wat je wilt.

9) Je hoeft je ouders niet altijd en onmiddellijk te geven waar ze om vragen.
Dit is een hoognodige grens. Toxische mensen zullen nemen, tot dat je ‘Nee’ zegt tegen hun buitensporige eisen. Je kunt ze helpen als het haalbaar is en als het wordt gewaardeerd, maar je bent niet verplicht om hun chauffeur, beste vriend(in) of therapeut te zijn. Je hoeft ook niet 24 uur per dag bereikbaar te zijn of onmiddellijk tekstberichten te beantwoorden.

10) Zorg goed voor jezelf.
Omgaan met toxische ouders is stressvol en die stress eist je emotionele en fysiek gezondheid. Het is essentieel dat je goed voor jezelf zorgt. Begin met de basisprincipes zoals gezond eten, voldoende rust en slaap krijgen, sporten, contact maken met positieve mensen, je gevoelens erkennen en ze een gezonde uitlaatklep geven. Het wordt makkelijker om grenen te stellen, ervoor te kiezen om anders te reageren of los te laten wanneer je fysiek en emotioneel op je best bent.

Wil jij ook losbreken van de toxische gewoontes van je opvoeding? Wil jij starten met het leven dat je écht wilt? Wil jij tips voor hoe je op een gezonde manier je emoties te baas wordt? Ben jij klaar voor emotionele vrijheid? En heb je hierbij hulp nodig?
Neem dan contact met me op.
Geef een reactie

%d bloggers liken dit: